Search

Vioara, Violoncelul si Comunicarea

de Diana Stanculescu


,, O vioara si un violoncel au vibratii proprii diferite, insa daca au fost acordate inainte, pot sa vibreze impreuna in armonie. La fel este si cu noi oamenii. Atunci cand suntem acordati unul la altul, putem sa ne pastram vibratia proprie si sa vibram împreuna. ’’
Gundl Kutschera

Suna bine, insa poate va intrebati cum ne putem ”acorda” cu cei din jurul nostru? Cum ne putem crea relatii armonioase in mediul personal si profesional? Simplu, la indemana si natural prin Procesul de Comunicare !

Comunicarea este o arta, iar daca ințelegem care sunt avantajele aduse de aceasta, daca invațam care sunt bazele comunicarii, daca nu uitam sa fim atenti si la nevoile celorlalti, atunci putem spune ca am adus arta mai aproape de noi. Si totusi care sunt ingredintele de care avem nevoie?

In primul rand e necesar sa ne activam Atentia. Sistemul nervos central are anumite limite la cantitatea de informatii pe care le poate prelucra deodata. Numai o anumita cantitate de evenimente poate fi recunoscuta constient si prelucrata. Suntem inconjurati continuu de stimuli vizuali, auditivi, kinestezici, gustativi şi olfactivi, vedem, auzim, simtim, resimtim, mirosim si gustam continuu o mare diversitate. Deoarece nu suntem capabili sa preluam toata aceasta diversitate, luam o multime de decizii legate de obiectul asupra caruia ne indreptam atentia. Astfel ne devine constienta realitatea noastra subiectiva. Ea este o oglindire care ne arata ceea ce ne transmit simturile despre ceea ce se intampla in afara si in interiorul sistemului nervos. Procesul de oglindire este selectiv, formeaza activ evenimente, construieste si transfera o realitate proprie.

Apoi e necesar sa invatam sa traim in Rezonanta cu ceilalti. Iar ca sa traim rezonanta cu ceilalti e necesar sa o traim intai de toate cu noi insine :). Rezonanta este un sentiment special din punctul de vedere al calitaţii si intensitatii, si este superior tuturor celorlalte emotii. Este vibratia personala a fiecaruia, fata de propria persoana si fata de ceilalti... Atunci cand traim rezonanta intr-o situatie, traim excelenta. Relatia cu altii uneori are momente neutre sau momente grele. Cu toate acestea Fiecare a trait cel putin odata, cu cineva, sentimentul de a avea activate toate resursele pentru a excela, de fi in rezonanta (mai intai cu sine si apoi) cu cei din jur.

Cum ne dam seama cand traim Rezonanta?

Iata 5 semne ca rezonam cu noi, dar si cu cei din jurul nostru: 1. Atunci cand mentinem contactul vizual in mod natural, fara a ne impune acest lucru. 2. Atunci cand ne reglam tonalitatea si respiratia in mod natural cu cel din fata noastra (daca este vorba de mai multe persoane, atunci cand pur si simplu avem aceeasi frecventa, vorbim aceeasi limba, nonverbalul nostru este in acord). 3. Atunci cand constatam aceea “chimie speciala” pe care nu o putem explica, doar “simtim ca totul se leaga” in relatia cu celalalt. 4. Atunci cand ne simtim foarte bine cu noi insine, centrati si plini de daruri de oferit. Ceilalti pur si simplu preiau starea noastra si stralucesc/stralucim impreuna. 5. Atunci cand pur si simplu nu avem o explicatie anume, dar tot ceea ce face impreuna cu ceilalti este perfect, avem spor si succes. In aceasta stare superioara ne simtim plini de bucurie care dureaza mult si devine un model despre cum am vrea sa ne traim clipa de clipa. Atentia activata si sentimentul de Rezonanta sunt principalele ingrediente (cele mai simple si in acelasi timp cele mai ascunse) ce stau in spatele Adevaratului proces de Comunicare.

Va place muzica? Luati-va un moment si ascultati o vioara si un violocel; alegeti voi stilul de muzica, moderna sau clasica. Simtiti vibratia dintre ele. Ganditi-va cum o puteti crea maine dimineata impreuna cu cei de acasa sau colegii de la locul de munca. Ce ar trebui sa faceti ca sa se intample asta?

Mesajele secrete ale Comunicarii, decodate prin Atentie si Rezonanta ne conduc lin dar sigur, catre succes personal, social si profesional!

0 views

+40 0742 231 812

  • LinkedIn - White Circle